top of page
IMG_9903.JPG

Interessert i rasen?

Dersom rasen er helt ny for deg eller det kanskje til og med er din første hund kan det være vanskelig å vite hva man skal se etter. Her har vi laget en liten guide om hva du kan se etter og hvor du kan finne informasjon om ikke bare rasen men foreldredyr/kombinasjonen du vurderer.

244968774_1550128718712974_7343507030911675308_n.jpg

Helse

I Norge sjekkes rasen først og fremst for HD og AD, dette kan man finne informasjon om i Dogweb, som er den norske databasen. Du kan enkelt sjekke om foreldredyrene har kjent HD og AD status og hva den er ved å skrive inn navn eller registreringsnummer. Gå til Dogweb.
HD A og B er fri, AD 0 er fri, les mer om HD og AD på NKK sine sider HER.

Det er tilsvarende åpne databaser i Finland og Sverige.
I hjemlandet (Tsjekkia) testes også rasen nå for DM, dette er det ingen registrering på i norske databasen og det er foreløpig få som er testet for det. Du kan lese mer om DM HER.
Vi har laget statistikk over helse i Norge, dokumentet finner du HER.

innavlsgrad

Dette er også noe man enkelt kan se på Dogweb, men det forekommer at hunder blir registrert flere ganger, så det kan være lurt å bare se på stamtavlen om noen navn går igjen flere ganger for eksempel.

Les mer i RAS dokumentet HER

DSC_0352.JPG
IMG_6467-Recosvered.jpg

Raselære

Det er veldig viktig å sette seg godt inn i hva rasen er avlet for og hva slags instinkter man har i andre enden av båndet. Les gjerne rasestandarden HER.

Chodskyen er en vokter og en gjeter, dermed er det vanlig at de har lyd, for eksempel er det et kjent problem at de ofte kan bjeffe i passering av andre hunder i bånd, derfor er det viktig å starte tidlig med denne treningen, dra gjerne på kurs! 🤩
Vi anbefaler sterkt å møte en chodsky eller to hvis du er nysgjerrig på rasen, sjekk HER om det bor noen i nærheten av deg slik at du kan få hilse på en chodsky og eier for en chodsky-prat! 😄

aktivitet

Chodskyen er en aktiv rase, noen er mer aktive enn andre! Derfor er det viktig å fortelle oppdretter om hva du er på jakt etter av egenskaper i en hund og ikke minst hvordan hverdagen til hunden vil se ut hjemme hos deg. Det er forskjeller på linjer og noen kan passe godt til aktive familier mens andre krever mer. Velg en oppdretter som har god kjennskap til rasen og de ulike linjene. Vær åpen og ærlig med oppdretter slik at de kan gjøre sitt beste for å finne perfekt match til deg! 🐶

IMG_6724.jpg
20210310161304_IMG_2904.jpg

testing

Ettersom rasen er relativt ny i norden, er det veldig ønskelig at de testes, først og fremst for HD og AD. Dette er for å ha et godt bilde av helsen til rasen som helhet, ikke minst er det viktig for mange oppdrettere å se at oppdrettet deres går i riktig retning.

For å lese mer om dette kan du finne informasjon om bestilling og avlesning HER
📨

bottom of page